Volkel krijgt van gemeente geen geld voor nieuwe AED’s: ‘Maar kerstverlichting kan wel’

VOLKEL – De initiatiefgroep Volkel Hartveilig heeft tevergeefs bij de gemeente Uden aangeklopt voor een financiële bijdrage.  De achttien AED-apparaten in het dorp, hulpmiddel voor als iemand hartfalen krijgt, moeten vervangen worden en dat kost 37.000 euro. ,,Uden wil niet meebetalen, mensenlevens tellen blijkbaar niet voor de gemeente”, moppert Jan Coppens. ,,Maar voor kerstverlichting is er wel 200.000 euro.”

Coppens rekent voor dat Uden voor 0,80 cent per inwoner per jaar de hele gemeente ‘hartveilig’ kan maken. Het belang is volgens hem al lang aangetoond: de afgelopen elf jaar zijn er in Volkel ruim vijftig mensen gereanimeerd met een AED. Omdat de apparaten al elf jaar oud zijn moeten ze voor 1800 euro per stuk vervangen worden. Ook is er geld nodig voor training van mensen die zo’n apparaat gebruiken. 

Onder het motto ‘Houd Volkel Hartveilig’  zijn in het dorp allerlei acties gestart om de benodigde 37.000 euro bij elkaar te krijgen. Op zaterdag 2 november is er een grote goederen- en dienstenveiling in De Schakel. Intussen hoopt de initiatiefgroep dat de Udense politiek zich sterk maakt voor nieuwe AED’s. 

Bron: Brabants Dagblad 3 oktober, Hans van Alebeek