Verhaal van Henny Hermans

Het hart is de motor van ons lichaam. Een van de belangrijkste organen in ons lichaam zo groot als een vuist en begint met kloppen al in de 6de week van de zwangerschap. En klopt dan als het goed is een leven lang maar……. het kan ook stoppen, en wat dan? Gelukkig leven we nu in een tijd dat er AED’s zijn en die voor iedereen het leven kunnen redden. Als ze tenminste in goede staat zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat een AED heel belangrijk is.

Voor mij is het nu twee jaar geleden dat het mij overkwam: een hartstilstand oftewel een defibrillerend hart. Het hart trilt en er komt geen bloed meer uit en niet meer in. Dus geen zuurstof meer naar alle organen. Dus ook niet meer naar je hoofd. Dat mag niet lang duren. Langer dan 5 minuten kan al blijvende schade geven. Duurt het langer dan 10 minuten kan de dood er op volgen.

Gelukkig was ik niet alleen die avond. Zo dank ik nog steeds de dames van de volleybalclub uit Volkel die met snelle reactie richting de dichtstbijzijnde AED gingen. Daar heb ik zelf niets van meegekregen. Geweldig dat er AED’s zijn. Vele anderen hebben daar geluk mee gehad. Mijn hart begon weer in beweging te komen na 2 minuten zonder inzet van de AED. Ik heb zelfs meteen een pacemaker in mijn borstkas gekregen om mijn hartslag weer op normaal ritme te krijgen. Mijn hartslag ging namelijk niet meer sneller dan 32 slagen per minuut.

Na drie maanden kreeg ik weer een defibrillerend hart. Dat gebeurde in mijn slaap. Toen heeft de pacemaker met prikkels mijn hart weer op gang gekregen. Meteen daarna heb ik een AED met pacemaker in mijn lichaam gekregen met drie draden. Twee om mijn hart te laten kloppen in een goed ritme en één draad voor de AED die mij helpt bij een hartstilstand. Deze geeft mij dan een schok. Ik heb mijn AED dus altijd bij me. De mensen die dat niet hebben en dat zijn er veel, zijn afhankelijk van de AED’s die in de omgeving hangen. Maar die moeten dan wel in goede staat zijn want elke minuut is kostbaar. Dat klopt toch!

Groetjes,

Henny Hermans