Oproep van huisarts M. van Troost uit Volkel

Jaarlijks krijgen zo’n 16.000 mensen een hartstilstand. Buiten het ziekenhuis zijn dat gemiddeld 300 mensen per week. Toch wordt er maar in 49 procent van de reanimaties gebruik gemaakt van de AED.

Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren. 
Door het toepassen van hartmassage en mond op mond beademing voorziet u de hersenen van zuurstof. U kunt de ventrikelfibrillatie hier echter niet mee opheffen. De enige effectieve manier om de ventrikelfibrillatie op te heffen is het vroegtijdig defibrilleren van het hart.
Door het hart te defibrilleren heft u de heersende chaos op waarna het hart weer op normale wijze kan gaan kloppen.

Hoe sneller men kan starten met de AED hoe gevoeliger het hart is en groter de kans dat behandeling succesvol verloopt.

Door de jaren heen zijn de AED’s steeds ‘slimmer’ geworden en makkelijker in het gebruik. Gezien de leeftijd van het huidige model is deze dan ook hard aan vervanging toe.

Daarom wil ik iedereen die in de gelegenheid is oproepen gehoor te geven aan het verzoek van Volkel Hartveilig om deel te nemen aan de dienstenveiling op 2 november in de Schakel.

M. van Troost, huisarts